Veel gestelde vragen

Mijn lijf:

een prima plek

om in en mee

te leven!

Wat is lichaamsgerichte psychotherapie nu eigenlijk?

Bij lichaamsgerichte psychotherapie praten we niet alleen over jouw klachten, maar gebruiken we je lijf als ingang. Alle opgeslagen emoties en ervaringen liggen daar opgeslagen. Deze hebben invloed op je gedachten en gevoelens. Middels vertragen, je ademhaling én lichaamsgerichte oefeningen werken we met deze emoties en ervaringen.

 

Waarom heet je praktijk Taboe coaching en therapie?

Vanuit mijn jeugd heb ik geleerd dat er bepaalde onderwerpen niet bespreekbaar waren. Denk bijvoorbeeld aan emoties benoemen of praten over seksualiteit. Onderwerpen die ik ook vaak terug hoor bij mijn cliënten. Er werd simpelweg niet over gesproken. Alleen als het niet besproken wordt, wil dat niet zeggen dat het er niet is. Juist onderhuids is het dan wel aanwezig, als stress, welke zich vast kan zetten en voelbaar kan worden als fysiek ongemak. Het uit de taboesfeer halen, geeft ruimte, licht- en luchtigheid. Er ontstaat weer stroming, want er is geen ‘geheim’ meer.

 

Hoelang duurt een traject gemiddeld?

Afhankelijk van jouw probleem waarmee jij komt en hoe diep je daarin wilt gaan, kan je al gauw denken aan een traject tussen de 6 maanden en een jaar. Mede afhankelijk van hoe frequent je een sessie neemt. Dan is het wel echt mogelijk om een blijvend effect te bewerkstelligen. Voor kinderen duurt een traject meestal korter, zo’n 3 maanden.

 

Waarom krijg je huiswerk mee na vrijwel iedere sessie?

Om beter contact te (leren) maken met je lichaam is het belangrijk dat ‘uit je hoofd in je lijf’ een manier van leven wordt. Dat lukt niet alleen bij mij in de praktijk. Door middel van dagelijks eenvoudige oefeningen doen -die niet veel tijd kosten- en die je blijvend voor de rest van je leven toe kunt passen, beklijft dit eerder, dan slechts bij iedere sessie.

 

Wat te doen bij een eventuele ontevredenheid?

In allereerste plaats probeer ik zo zorgvuldig mogelijk te werken, waardoor ik tot op heden alleen maar positieve reacties gekregen heb op mijn sessies. We bepalen samen het doel waaraan we gaan werken en leggen ook vast hoeveel sessies we daarvoor denken nodig te hebben. Het tijdspad bewaak ik en samen evalueren we het doel.

Mocht het toch voorkomen dat je als cliënt ontevreden bent, dan proberen we samen tot een oplossing te komen. Mochten we daar samen niet uitkomen, dan bestaat de mogelijkheid om een klacht in te dienen of een geschil te beslechten door een partij die onafhankelijk is van mij als therapeut of van mijn beroepsvereniging. Daarvoor bestaat het klachtrecht de Wkkgz, aangesloten bij de geschillencommissie Cam Coop. Email: vertrouwenspersoon@sblp.nl