Scheiding

Jullie kind heeft niets te maken met jullie ruzie,

dat is een volwassen aangelegenheid.

Jullie kind wil alleen maar kind zijn,

loyaal mag zijn naar naar beide ouders!

Scheiding

Jullie kind heeft niets te maken met jullie ruzie, dat is een volwassen aangelegenheid.

Jullie kind wil
alleen maar kind zijn,
loyaal mag zijn naar beide ouders!

Vertellen

We denken vaak dat hele jonge kinderen niet begrijpen wat scheiden is en dat ze er niet zo’n last van hebben. Vergis je niet. Dat wat er gebeurt komt binnen op verschillende niveaus. Met woorden, met energie, visueel. Vertel ieder kind, op hun niveau, ook een baby wat er gaat gebeuren. Wees eerlijk!

Je toon, je intune zijn met je kind en je geruststellende woorden kunnen bijdragen aan hun verwerking van de gebeurtenis. Duidelijkheid is belangrijk voor het jonge kind. Het schept veiligheid.

Peuters en kleuters zijn vaak bang en ongerust maar lijken op termijn goed om te kunnen gaan met scheidingssituaties. Wat het meest bij hen speelt is verlatingsangst. Alle kinderen, ook al zijn ze volwassen en het huis al uit, zijn aangedaan door een scheiding, echter de meest kwetsbare leeftijd is over het algemeen tussen 3 en 10 jaar.

Durf je kind een stem te geven in jullie scheiding, jullie kind scheidt namelijk (ongewild) mee.

Emoties mogen er zijn

We zijn gelukkiger als we ruimte bieden aan verdriet. Dat ook tijdig doen en het normaliseren. Als het er mag zijn, hoef je niet te leven met een last. Als het er mag zijn hoef je je niet te schamen of te denken dat je een uitzondering bent/ als het er mag zijn, erken je dat je mens bent en je je eigen best haalbare oplossing mag vinden en mag leren in de weg ernaar toe. Dat het menselijk is, als je het even niet alleen kunt. Wat jij voorleeft, doet, zal een kind dan ook laten zien.

Prestaties

Scheiding speelt een rol bij wisselende prestaties. Jullie kind kan ook beter gaan presteren. Extra zijn best doen, want papa en mama hebben het al zo zwaar, zoveel verdriet.  Zie hoe erg het kind eigenlijk lijdt. Het kind moet kind mogen zijn. Dat een scheiding van volwassenen is en dat zij daarin een plek mogen hebben. Om te delen, leren om te gaan met de scheiding en ervaren dat ze niet alleen te maken hebben met strubbelingen die ze voelen. Als jullie als ouders het ‘goed’ met elkaar regelen, dat jullie samen ouders blijven en niet langer partners zijn, is dit terug te zien in de relatie met jullie kind.

Laten we kinderen hun puurheid, innerlijk weten, eigen kracht, hun nieuwsgierigheid en ontwikkeling en talent om te groeien niet verstoren. Laten we hen niet opgeslokt worden in loyaliteit, zorgen en het verhaal van hun ouders leven.

Als ouder weet ik, dat het geluk van je kind altijd voorop staat!

Begeleiding

Mocht ineens je kind minder gaan spelen, zich terugtrekt in zijn kamer of juist heel ander gedrag gaat vertonen dan je gewend bent, dan is het fijn dat jouw kind met iemand kan praten waarbij zijn verhaal veilig is, waar ruimte is om te delen, dat zijn stem gehoord wordt. Dat zijn stem meegenomen wordt in jullie ouderschapsplan. Om kind te mogen zijn, even niets te hoeven. Zo iemand kan (tijdelijk) even fijn voelen en nodig zijn. Door middel van tekenen, bewegen, spel, praten, even niets anders hoeven dan uitsluitend dat er geluisterd wordt, kan ik dat luisterende oor zijn.