Ria Ham

Geboren worden en opgroeien brengen patronen met zich mee die de rest van je leven een rol kunnen spelen.

Als kind had je geen keuze
als volwassene wel.
Durf jij te kiezen?

Mijn verhaal

Mijn naam is Ria Ham (1967), moeder van vier volwassen kinderen. Trotse eigenaar van Taboe coaching en therapie, waarbij ik begeleiding geef aan kinderen (ook baby’s), jongeren en volwassenen. Daarbij combineer ik de door mij opgedane levenservaring met de vele door mij gevolgde opleidingen. Ik heb zelf ervaren dat heling altijd mogelijk is. Ik gun jou ook meer stroming, rust en vertrouwen in je leven.

Tien maanden na mijn scheiding stortte ik in. Nauwelijks in staat nog mijn werk te doen, kwam ik tot de conclusie dat ik met de vele lieve mensen om mij heen het niet ging redden. Er moest professionele hulp komen. Voor mijn eigen zaak, een kleinschalige kinderopvang op een boerderij, stelde ik in allerijl een assistent leidinggevende aan. Zo kon ik aan mijn herstelproces beginnen.

Na ongeveer 7 maanden was ik weer in staat om ‘normaal’ te functioneren. Echter het therapeutschap had mij gepakt, ik wilde meer weten over wat er achter opvoeden, overlevingsstrategieën en ontwikkelde jeugdpatronen die je voor de rest van je leven meeneemt, lag.  Zo ben ik begonnen aan de opleiding tot lichaamsgericht psychotherapeut aan het Aumm instituut. 

Perfect willen zijn

Wat voor mij gold, zag ik bij veel ouders om mij heen. Alle ballen hoog houden voor gezin, werk, (eventueel nieuwe) partner of er alleen voor komen te staan, (zieke) ouder(s), sport en een rijk sociaal leven. En er dan ook nog leuk uitzien. Het is veel in de huidige maatschappij. De druk voelt hoog. 

Met menig ouder voerde ik regelmatig een gesprekje, vaak over hun kind, regelmatig ook over opvoeden, werk en aanverwante zaken. Stukje bij beetje ervaarde ik een verschuiving in mezelf. Het directeurschap paste mij niet meer. De mens achter de mens, het onzichtbare, de spiegelingen van een kind en ouder, dat intrigeerde mij. En zo besloot ik begin 2019, na 11 jaar, afstand te doen van mijn kinderopvang en een nieuwe weg van (kinder)coach en therapeut in te slaan.

Zeker nu ikzelf onderdeel ben van een samengesteld gezin, ervaar ik daarin nieuw uitdagingen. Loop ik wederom tegen opgedane patronen aan, die ik middels zelfreflectie probeer te doorzien. Ik weet zeker dat ik daarin voor vele gezinnen een inspirerende steun in de rug kan zijn.

You’ll never find peace of mind until you listen to your heart