Poepen heeft te maken met durven loslaten.
Het kan heel spannend voelen.

Poepen is spannend, alsook naar de wc gaan is spannend. 

Een kind kan het nl. heel spannend vinden als zijn poep ‘zomaar’ wordt meegenomen door het water, bij doortrekken. Laat hem dan nog (tijdelijk) poepen op een potje of soms voelt het veiliger om nog maar iets langer in de luier te blijven poepen. Maak er in ieder geval nooit een probleem van.
 
Weet: Ieder kind leert het uiteindelijk.
Maak het voor je kind in ieder geval zo makkelijk mogelijk. Dat het dus zacht is.
Met voeding kan je hierin veel doen.
Als we naar het lijf kijken, is een poepprobleem een signaal om oude ‘shit’ los te laten. Troep loslaten op de wc.
De lever is verantwoordelijk voor afgifte van de poepprikkel. Die zorgt ervoor dat de poep losgelaten wordt.
Kinderen met poepproblemen zijn vaak kinderen die moeite hebben met dingen los te laten. Ze knijpen steeds weer aan om het maar niet los te hoeven laten. Dan is er spanning en dat werkt niet echt positief op loslaten. Kijk welk thema er bij jouw kind speelt. Is dit gevoeligheid, is dit boosheid, is dit gefrustreerdheid of?
Allereerst neem ik je mee naar de zwangerschap van je kind. Alles wat jij daar ervaren hebt, heeft jouw dan groeiende baby in je buik één op één mee ervaren. Daar wordt de blauwdruk van jouw kind gevormd.
Had jij tijdens deze zwangerschap bijv. problemen op je werk en werd je daar heel boos over, maar uitte je ze niet dan kan je als moeder boosheid ingeslikt (dus vastgehouden) hebben. Jouw kind ervaart dat één op één mee en leert dus zo niet om alles los te laten, maar op te kroppen.
Kan je kind alles loslaten en in hoeverre kan je kind alles verteren?
Denk daarbij aan voedsel wat gegeten wordt, zoals bijv. koemelk kan heel belastend zijn voor de lever. Sluit dan voor een bepaalde periode zuivelproducten even uit, waardoor de lever tijd krijgt om ‘schoon’ te worden. Daarmee train je de poepprikkel weer en kan de uitscheiding weer natuurlijk plaats hebben. Een bezoekje aan een osteopaat kan eventueel daarbij ook heel behulpzaam zijn.
Als laatste kan je kindje ook jou spiegelen. Zowel de mama als de papa. Lopen jullie op dat moment (samen) ergens tegenaan? Is dit het thema wat ook gespeeld heeft tijdens de zwangerschap? Dan is dat het thema om aan te gaan kijken als ouder.
Heb jij moeite om je gevoeligheid te laten zien, of je boosheid, of raak je makkelijk gefrustreerd?
Ga daar zelf mee aan de slag en laat het los. Het poepprobleem van je kind zal naar alle waarschijnlijkheid ook verdwijnen.
Mocht je toch hulp nodig hebben, om de oorzaak te onderzoeken, durf die in te schakelen.