Vanuit de omgeving komen er (regelmatig) signalen dat je het huilen van je baby moet laten stoppen. Dat is gewenst. Alsof je dat zelf niet zou willen. Alleen huilen is het zich uiten van je baby. Als volwassenen hebben wij de mogelijkheid om ons verbaal en non-verbaal te uiten. Een baby heeft als uitlaadklep huilen. Een hele gezonde uitlaadklep zolang het kan met aanwezige ouders.

Er bestaan meerdere soorten babyhuilen. Welke zijn er en hoe herken je ze?

Behoefte-huilen

Wat nu als jouw baby maar blijft huilen? Je hebt een schone luier en een fles gegeven en je baby blijft huilen. Dan maar wiegen en heen en weer lopen. Gelukkig dat heeft effect, jouw kleine stopt en valt tevreden in slaap.

Resonantie-huilen

Wat nu als het gewenste stoppen van het huilen uitblijft? En jij als ouder er meer en meer door gespannen raakt? Juist die gespannenheid is wat jouw kleine lieverd opmerkt en min of meer zegt ’Hé mama, ga jij eens met jezelf aan de slag!’ Je baby houdt jouw als het ware een spiegel voor. ‘Als jij je stress zelf kunt reguleren mama, dan kan je er daarna helemaal voor mij zijn’. Dit noemen we het zogenaamde resonantie-huilen.

Herinnerings-huilen

Misschien heb je hier nog nooit van gehoord. Het is herkenbaar aan plotseling heel hard (lijkt uit het niets te komen) gaan huilen van je baby. Het verbreekt dan het oogcontact met jou als ouder en lijkt in zijn/haar eigen wereldje te verkeren. Contact maken is lastig. Het huilen gaat jou door merg en been en klinkt hartverscheurend wanhopig.

Jouw lieve kleine wordt door een bepaalde prikkel of situatie geraakt wat hem/haar herinnert aan een overweldigende situatie ten tijde van de zwangerschap of rondom de geboorte. Denk daarbij aan werkstress of een overlijden van een naaste tijdens de zwangerschap. Of aan direct weggehaald bij moeder na de geboorte, een ongeplande keizersnede, een super snelle geboorte of andere impact hebbende interventie tijdens de bevalling. 

Elke emotie door jou als moeder ervaren, je baby resoneert op dezelfde golflengte mee. Julie zijn 9 maanden in én 9 maanden uit de baarmoeder in symbiose.

Door te gaan kijken hoe het komt dat jij als ouder ‘aan blijft staan’ bij het vele huilen van je baby, kunnen we stappen zetten om daarin verandering te brengen. Een eigen onverwerkte overweldigende ervaring, opgedaan in jouw jeugd, maakt dat je (nog) niet in staat bent om bij de huil-emotie van je kindje aanwezig te blijven.

 Samen gaan we op onderzoek uit naar waar die ooit ontstaan is. Daarnaast gaan we woorden geven aan emoties gevoeld tijdens de zwangerschap én de bevalling om zo tot een diepere hechting te komen. Mijn aanpak is holistisch kijken zodat we breed inzetten op een blijvende betere relatie met jezelf, de kleine én je partner. Zo ontstaan er op jullie afgestemde sessies en kunnen opgedane geboortepatronen geheeld worden.