Voor jouw baby is de geboorte een hele overgang, van een veilige omgeving met gedimd licht, constante temperatuur, geluiden die gedempt binnen komen, de vertrouwde hartslag van jou als zijn mama, alsook het constant gewiegd worden door jouw bewegen naar een hele geboortereis hebben afgelegd, fel licht, zelf warm moeten houden en zelf ademen, in een eigen bedje liggen en kleertjes aankrijgen.

De eerste week is jouw baby nog aan het bijkomen van de geboorte en zal het nog niet alles volledig ‘binnen’ krijgen. En dan na die kraamweek staan jullie er als kersverse ouders ineens alleen voor. Hoe gaan we dit allemaal doen en hoe weten wanneer de kleine wat nodig heeft? Het kan heel overspoelend voelen en zo geldt dat eigenlijk ook voor jullie kleine.

Hoe fijn zou het dan wel niet zijn om te gaan dragen. Je komt daarmee tegemoet aan de behoefte van fysiek contact en nabijheid willen ervaren.

Welke voordelen heeft dragen:

  • Emotionele ontwikkeling verloopt optimaal door herkenning mama’s geur en haar vertrouwde hartslag;
  • Verhoogde aanmaak van het knuffelhormoon oxytocine zowel bij mama als bij je baby. Overigens ook bij de papa gaat die omhoog;
  • Weinig reden tot stress;
  • Vermindert huilen;
  • Nabijheid bevordert de hechting, een belangrijke basis voor de rest van het leven;
  • Je baby zal overdag en daarmee ’s nachts ook beter slapen;
  • Door het in de juiste houding te dragen kunnen heupgewrichten zich optimaal ontwikkelen;
  • Door de rechtop houding vermindert het fysieke klachten zoals darmkrampjes en (verborgen) reflux. Juist deze kindjes vinden het fijn om rechtop gedragen te worden;
  • Bevordert de (aanmaak van) borstvoeding

. In andere landen een normaal verschijnsel en gelukkig hier in Nederland meer en meer een vertrouwd beeld.

Er zijn vele manier van dragen, met een geweven doek, een rekbare doek of een kant en klare drager. Als ze zo klein zijn is een geweven of rekbare doek het fijnste. Je kunt het aanspannen naar wat voor jou en je kindje fijn voelt. Bovendien zijn ze in allerlei kleuren te verkrijgen, dus er zit vast een passende voor jou tussen.

Vaders kiezen vaker een kant en klare drager, die oogt stoerder. Toch blijft een drager aanschaffen maatwerk en daarom is mijn advies, ga pas opzoek naar iets als je kindje er is en daarbij wil ik je als draagconsulent graag helpen.