Blootvoets lopen verschaft een baby onbewust informatie over de complexe interactie tussen hun lichaam en hun omgeving. Middels hun voeten ervaren ze -het liefste op allerlei verschillende ondergronden- meer vrijheid en ontwikkelen ze een betere spierontwikkeling waardoor ze een betere controle kunnen houden over hun lichaam.
Toch zijn we heel snel geneigd ons kind schoenen aan te geven, want ja dat staat zo stoer of lief. Beter is jouw kind zolang mogelijk blootvoets te laten lopen.
In de sensomotorische fase van Piaget (vanaf geboorte tot ongeveer 2 jaar) is de ontwikkeling van tast, voelen, ruiken, proeven sterk aanwezig. Tot 10 maanden wordt zelfs aangenomen dat babyvoetjes neurologisch gevoeliger zijn dan -handjes. Daartoe is beweging en experimenteren essentieel, waardoor motoriek en geheugen sterker worden ontwikkelt.
Elk kind houd ervan om blootsvoets rond te lopen. Zelfs om het liefste naakt te zijn. Het is onze beperking als volwassene daar ‘wat’ van te vinden. Of dit altijd onder alle omstandigheden slim is voor de gezondheid, daar heeft een kind geen weet van. Dat is onze taak als volwassene om daar zorg voor te dragen.
Welke voordelen biedt blootvoets lopen dan:
- Blootvoetse baby´s kunnen hun teentjes zien en voelen
- Dit biedt een sensorische ervaring aan de kleine
- Het vergroot de zelfkennis over hun lijfje als ze de bewegingen van hun tenen kunnen zien, voelen en proeven
- Het stimuleert en vergemakkelijkt het leren lopen van je kind
- Het stimuleert de hersen- en zenuwbaanontwikkeling
- Drukpunten worden gemasseerd, waardoor afvalstoffen makkelijker worden afgevoerd
- Het houdt de zenuwbanen actief wat stress vermindert
- Werkt aardend
- Ervaren een diepere verbinding met hun omgeving, wat bijdraagt aan een andere waarneming van hun lijfje
- Het helpt bij de ontwikkeling van de voetholten en voorkomt platvoeten
- Het voorkomt bacteriën en zweet, wat schimmel, eelt en vieze luchtjes op de voeten kan veroorzaken
Kinderen in deze ontwikkelingsfase hebben nog geen weet van zaken buiten hun gezichtsveld. Dit noemen we ook wel objectpermanentie. Door ervaren en keer op keer herhalen leert een baby dat iets ook nog bestaat als het buiten het gezichtsveld is. Dit is een leerproces. In eerste instantie zal de baby gaan rollen, wat overgaat in buikschuiven, kruipen en tenslotte lopen. Voor al deze fasen is de blote voet essentieel, draagt bij aan ontwikkeling op velerlei gebied.