Geboortepatronen

De baarmoedertijd, je geboorte  en de eerste paar jaar zijn bepalend voor de rest van je leven. Communiceren tijdens een sessie waarbij ouders en het kind aanwezig zijn,
kan zoveel helderheid geven

Geboortepatronen

De baarmoedertijd, je geboorte en de eerste paar jaar zijn bepalend voor de rest van je leven. Communiceren tijdens een sessie waarbij ouders en het kind aanwezig zijn,
kan zoveel helderheid geven

De manier waarop je geboren wordt

vormt de basis voor je gevoel van veiligheid, eigenwaarde en verbondenheid. Ook vormt het je vermogen om gezonde relaties aan te (kunnen) gaan vanuit liefde, inlevingsvermogen en vertrouwen. Kortom het hele verhaal rondom je geboorte en de eerste jaren daarna heeft een enorme impact op je leven.

Daar is niks zweverigs aan; 30 jaar wetenschappelijk onderzoek in de pre- en perinatale psychologie heeft aangetoond dat de manier waarop conceptie, zwangerschap en geboorte hebben plaatsgevonden, van invloed zijn op hoe een persoon zich later gaat gedragen.

Onrust, huilen, verkramping

Een kind, ongeacht welke leeftijd, kan tekenen van onrust vertonen.
Een baby uit dit door te huilen, zijn lijfje te verkrampen of zelfs door het vasthouden/teruggeven van voedsel, moeite met in slaap komen, overstrekken, etc.

De onrust, zo generaliseer ik het maar even, manifesteert zich als een blokkade voor het kind. Het kan zich niet uiten zoals het dat graag zou willen.

Samen met jullie als ouders kijken we naar die onrust, waarbij vooruit een medische oorzaak uitgesloten is. Hierin neem ik het lichamelijke, psychische, alsook de omgeving mee.

Een paar gedragskenmerken, als voorbeeld

die op latere leeftijd zichtbaar zijn.

Herken je er één of meerdere

bij je kind, je partner of jezelf?

* Moeite hebben met afscheid nemen
* Altijd een stimulans nodig hebben om verder te kunnen
* Moeite hebben met het aangaan van relaties
* Moeite hebben met het onderhouden van vriendschappen
* Moeite hebben met keuzes maken
* Het gevoel hebben buiten de groep te vallen
* De neiging hebben hard te moeten werken
* Altijd aan het rennen en vliegen, niet stil kunnen zitten
* Je doodmoe voelen, ondanks dat je voldoende slaapt
* Iedereen tevreden houden in je omgeving en jezelf totaal vergeten
* Teruggetrokken gedrag
* Snel overprikkeld of juist prikkels opzoeken
* Gevoelig voor beoordelingen
* Eten als troost ervaren
* Uit het niets gaan slaan/schoppen/bijten
* Je snel aangevallen voelen
* Drang om te moeten slagen

Indrukwekkend, verhelderend, inzichtelijk

Middels het in kaart brengen van het geboorteverhaal snappen ouders beter wat een, snelle/langdurige geboorte, navelstreng-omstrengeling, tube, pijnmedicatie, spoedkeizersnede of ander mogelijke medische ingrepen voor een impact heeft gehad op hun baby.

Tijdens een systemische opstelling, waarbij (bij voorkeur) beide ouders en hun kind aanwezig zijn, gaan we de hele zwangerschap, de geboorte en de tijd daarna nog eens na en het kind zal daarop fysiek, mentaal en/of verbaal reageren. Het kind is leidend in dit verhaal.

Tijdens zo’n sessie combineer ik diverse methodes, zoals geboortepatronen, Present Child methode, alsook kindercoaching en traumatherapie.

Samen met jullie als ouders kan ik zo meer duidelijkheid verschaffen in het gedrag van jullie baby of opgroeiende kind, maar ook in je eigen gedrag. Het is een compacte en toegankelijke manier van werken, maar wel eentje die diepgaande inzichten kan geven.