Ik wil steun ervaren, maar hoe doe je dat als je dat niet geleerd hebt?

Lichaamsbewustzijn

Indien er momenten waren in je leven dat er niet was wat je werkelijk nodig had (bijv. als baby laten huilen anders verwen je het maar), werkt dit door voor de rest van je leven. Tenzij je er aandacht aan gaat schenken, het diep gaat doorvoelen, de angst in je lijf aankijken, wat ervaar je en wat zou je eigenlijk willen?

Behoefte fase

Een pijnlijke ervaring die mogelijk al vroeg ontstaan is. Ieder mens heeft behoeftes en een kind leert tussen geboorte tot ongeveer 2 jaar hoe daaraan voldaan kan worden. Het zijn de basale behoeftes van letterlijk voeding, lichaamscontact en liefdevolle aandacht (resonantie via de ogen, gezicht en stem).

Geven en ontvangen

En als volwassene kan ineens langs komen dat je altijd maar aan het geven bent, dat dit je op een gegeven moment je leeg trekt. En ontvangen kan zo moeilijk zijn. Je denkt wel dat je het kan, alleen dat is met je hoofd. Je lijf heeft de imprint van uitreiken (huilen of soms letterlijk je handjes als baby omhoog doen of heel erg trappelen met je beentjes) en het was er niet voor je (dus je bent als baby gestopt met huilen). Dit is diep ingeslagen in je lijf.

Afwijzing

Tot het moment dat je niet meer alleen kunt geven (je best doen) en ontvangen (innemen) zo moeilijk is. Je zou wel steun willen (behoefte), alleen de angst is zo groot (overtuiging) dat we die liever uit de weg gaan, dan die aan durven te gaan kijken. Bang om opnieuw een afwijzing te krijgen en die pijn willen we niet voelen. En we gaan door totdat we erbij neer vallen.

Heling

Traumatherapie is een zachte manier van die aankijken, zodat de heling ingezet kan worden!